Mijn Autokopen.nl

Subsidie elektrische auto voor particulieren

Ook voor occasions en private lease

Het is zover, je kunt nu als particulier subsidie aanvragen op de aanschaf van een elektrische auto. De overheid draagt tot 4.000 euro bij. De regeling geldt ook voor occasions en bij private lease. Hier lees je hoe jij in aanmerking komt voor deze financiële ondersteuning.

Je kreeg al vrijstelling van BPM (aanschafbelasting) en MRB (wegenbelasting). Maar de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) maakt het jou als consument financieel nóg aantrekkelijker om elektrisch te gaan rijden. Koop je een nieuwe elektrische auto dan ontvang je 4.000 euro van de overheid, op een gebruikte elektrische personenwagen ligt de bijdrage op 2.000 euro. Wanneer je de auto met private lease bestelt, wordt het subsidiebedrag gedurende de looptijd verrekend met het maandbedrag. Je leasetarief valt daardoor lager uit.


Voorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, gelden een aantal voorwaarden:

1. Je gaat een 100 procent elektrisch aangedreven personenauto rijden.

De ondersteuning geldt niet bij een plug-in of andere hybride waarmee je ook op brandstof rijden kunt.

2. De catalogusprijs van de elektrische auto ligt nieuw tussen de 12.000 en 45.000 euro.

Deze eis geldt ook voor tweedehands elektroauto’s. Om te weten te komen wat daarvan bij nieuwkoop de prijs was, kun je het kentekenregister van de RDW raadplegen. Of je gaat na of de auto opgenomen is op de Autolijst SEPP 2020; daar staan alle modellen op vermeld waarvoor de subsidie geldt.

3. De actieradius van de auto bedraagt minstens 120 kilometer.

Vrijwel alle elektrische personenauto’s die de laatste paar jaar op de markt zijn verschenen kunnen meer dan 120 km bereiken op één lading stroom. In geval van twijfel: raadpleeg de Autolijst SEPP 2020.

4. De auto wordt geleverd door een erkend bedrijf.

Als je van een particulier koopt, ontvang je geen cent subsidie. Je dient de wagen aan te schaffen bij een autoverkoper die erkend is door de RDW (Dienst Wegverkeer). Bij privélease sluit je een contract af met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease voert. Ook dat kan trouwens vaak via de dealer.

Verder kom je uitsluitend in aanmerking voor het maximale subsidiebedrag van 4.000 euro als de elektrische auto nog niet eerder is (voor)geregistreerd, door bijvoorbeeld het autobedrijf of het leasebedrijf. De datum eerste toelating, datum eerste tenaamstelling en datum eerste kentekenregistratie dienen alle nog te worden vastgelegd, met dezelfde dagtekening. Verschillen deze data, dan ziet de overheid de elektroauto als tweedehands en ontvang je de subsidie van 2.000 euro voor gebruikte elektrische wagens.

Zoek een nieuwe elektrische auto die voldoet aan de subsidieregeling of bekijk alle elektrische occasions.


Subsidieaanvraag

Je mag reeds – met terugwerkende kracht sinds 4 juni – een elektrische auto kopen waarvoor je financiële ondersteuning gaat aanvragen. Het indienen van de online subsidieaanvraag kan vanaf 1 juli. Desgewenst machtig je de autodealer om de aanvraag namens jou te regelen. Let er in elk geval op dat het subsidieverzoek binnen 60 dagen na ondertekening van je koop- of lease-overeenkomst bij het subsidieloket ligt.

Je kunt als consument maximaal één keer een financiële ondersteuning krijgen. Het overheidsloket blijft de rest van het jaar open voor aanvragen, er zit echter een beperkt bedrag in de subsidiepot. We adviseren om in het koop- of leasecontract een ontbindende voorwaarde op te laten nemen voor het geval je buiten de boot valt. Weet dan dat er in de jaren 2021 tot 2025 opnieuw SEPP-geld beschikbaar komt, voor de elektrische modellen die je dan kopen en privéleasen kunt.

Zoek zelf een nieuwe auto

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte nieuwe auto's