Als consument kun je tot 2.000 euro terugkrijgen als je elektrisch gaat rijden
Bij aanschaf van een elektrische, gebruikte auto kun jij als particulier 2.000 euro overheidssubsidie krijgen. Hieronder presenteren we acht elektrische modellen die aan de voorwaarden van deze regeling voldoen. Bovendien kunnen deze elektroauto’s snel gereden kunnen worden want de occasions zijn uit voorraad leverbaar.
Voor nieuwe elektrische auto’s mag de subsidiepot van 2021 alweer leeg zijn, dat geldt beslist niet voor die van gebruikte auto’s. Begin ’21 heeft de overheid nog miljoenen euro’s beschikbaar voor consumenten die een elektrische tweedehandsauto gaan rijden. Ook jij kunt in aanmerking komen voor 2.000 euro van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), als je nu een elektrische occasion aanschaft. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
De belangrijkste eisen zijn als volgt. Je dient als particulier een volledig elektrisch aangedreven auto (dus geen hybride of plug-in hybride) te kopen bij een RDW-erkende dealer of autobedrijf. Alleen bij deze autoverkopers ontvang je namelijk de (schriftelijke en online) koopovereenkomst die je nodig hebt bij de subsidieaanvraag – iets dat het autobedrijf desgewenst ook voor jou mag uitvoeren. Je kiest een automodel uit dat oorspronkelijk – dus toen het nieuw de weg opkwam – een catalogusprijs had tussen de 12.000 en 45.000 euro, en een actieradius van minimaal 120 km*. Gelukkig hoef je deze informatie niet zelf uit te pluizen, dat hebben wij al voor jou gedaan! De acht modellen hieronder voldoen aan deze en andere SEPP-voorwaarden. Daarnaast zijn de modellen voldoende op voorraad beschikbaar bij onze (erkende) autobedrijven en dus op korte termijn al te rijden. We wensen je veel elektrisch rijplezier!

Nissan Leaf
De eerste volwaardige elektrische gezins- en zakenauto debuteerde in 2009. Met een 80 kW/107 pk-motor, een topsnelheid van 140 km/u en een bereik van 160 km was de Nissan Leaf een ware revolutie. Het Japanse merk had bij de ontwikkeling geen compromissen gesloten op het gebied van weggedrag, veiligheid en uitrusting. Daarnaast was de vanafprijs vergelijkbaar met die van brandstofauto’s. Het waren allemaal redenen waarom het model de titel Auto van het Jaar 2011 mocht dragen.
In Nederland kwam de compacte middenklasser in 2012 op de markt. De exemplaren die vandaag de dag op de occasionmarkt te koop zijn, dateren veelal van na 2015. Door de steeds weer doorgevoerde verbeteringen aan de aandrijflijn lag de officiële actieradius toen reeds op 199 km; daarnaast was de hatchback tevens verkrijgbaar met een groter accupack dat goed was voor 250 km. Voor deze occasions betaal je tegenwoordig circa 10.000 tot 15.00 euro.
Hier vind je het aanbod Nissan Leaf occasions.
Het overgrote deel van het tweedehandsaanbod behoort echter tot de tweede – huidige – Nissan Leaf-generatie, die sinds 2018 gebouwd wordt. Deze gebruikte Leaf-modellen kun je soms al aanschaffen vanaf 15.000 euro; reken voor de meeste exemplaren echter een vanafprijs van 22.500 tot 25.000 euro. Qua uiterlijk en uitrusting (semi-autonome rijsnufjes) heb je hiermee wel een moderner auto. Ook profiteer je van de nieuwste aandrijflijn: een accu van 40 kWh, een bereik van 285 km, 110 kW/148 pk vermogen en snellaadmogelijkheden. Een innovatie waarvan je zeker gaat houden is het e-Pedal, dat behalve als ‘gas’-pedaal ook als rempedaal functioneert. Zo eenvoudig kan elektrisch rijden zijn.

BMW i3
Ook het rijk uitgevoerde premiummodel BMW i3 valt onder de subsidieregeling! Dankzij een vanafprijs (sinds 2014) tussen de 35.000 en 40.000 euro komen voldoende i3-occasions in aanmerking voor de SEPP. Het bereik van de 100 procent elektrische i3 lag bij introductie op 130 tot 160 km. Het ligt overigens níét voor de hand dat je subsidie krijgt op de (vroegere) uitvoering met ‘range-extender’ (een ‘actieradius vergroter’ in de vorm van een benzinemotortje). Vraag bij twijfel advies aan het verkopende autobedrijf.
Ook in de i3 heb je nauwelijks nog de rem nodig, dankzij het sterk remmend effect van de ‘recuperatie-modus’, het terugwinnen van stroom zodra je het gaspedaal loslaat. De i3 kent ondanks de zware accu’s een licht totaalgewicht (1.195 kg). Het passagierscompartiment is namelijk niet van staal maar gemaakt van stevig CFRP, met koolstofvezel versterkt kunststof. De cabine is gescheiden van het aluminium chassis waarin de aandrijflijn ligt. De compacte hatchback is achterwielaangedreven. Het zwaartepunt ligt laag door de onder de vloer geplaatste accu’s. Deze eigenschappen komen het rijgedrag ten goede. Bij de vernieuwing van het model in 2018 verscheen een nog sportiever uitvoering, de i3 S met extra vermogen en een 10 mm verlaagd sportonderstel. Zoek hiernaar als je een echte rijderswagen wilt. Bedenk wel dat die iets meer stroom verbruikt, dus sneller opgeladen moet worden.
Hier vind je het aanbod BMW i3 occasions.
Ook de BMW i3 heeft meerdere keren een upgrade gekregen. Voor het laatst gebeurde dit in 2019. Met een 42,2 kWh-accupack ligt het bereik nu op 285 tot 308 km. Occasions van vóór 2019 kun je bij een dealer of universeel autobedrijf kopen voor zo’n 15.000 tot 30.000 euro. Prijzen van nieuwere i3-occasions beginnen bij circa 35.000 euro. Daarvoor krijg je wel een rijke uitrusting, waaronder lichtmetalen wielen, stoffen bekleding, audio, multimedia, plus veiligheidssnufjes en assistentiesystemen. De Business Editions zijn verder voorzien van bijvoorbeeld een multifunctioneel stuurwiel, regen- en lichtsensor, stoelverwarming en/of achteruitrijcamera.

Volkswagen e-Golf
Tussen 2014 en 2020 produceerde Volkswagen een elektrische versie van de bekende Golf hatchback. De compacte middenklasser kreeg bij introductie een 24,2 kWh-accupack, wat een maximale range van 190 km mogelijk maakte. Er lag een 85 kW/115 pk sterke elektromotor in de wagen, goed voor een topsnelheid van 140 km/u. Tegenwoordig betaal je tussen de 15.000 en 20.000 euro voor deze introductieserie van de e-Golf, gebouwd tot en met 2016.
Hier vind je het aanbod Volkswagen e-Golf occasions.
Het merendeel van de nu beschikbare occasions zijn tussen 2017 en 2020 geproduceerd. Deze e-Golf kent een hogere accucapaciteit (35,8 kWh), verbeterde actieradius (300 km), sterker vermogen (100 kW/136 pk) en volgens het merk ook een efficiënter stroomverbruik en snellere laadtijd. Anno 2021 betaal je voor deze tweedehands-Golfjes vanaf 20.000 euro tot net boven de 25.000 euro. Beide series zijn gebaseerd op de ‘Golf VII’, de zevende modelgeneratie die de titels Auto van het Jaar en Wereld Auto van het Jaar 2013 werd toegekend.

Kia e-Soul
Toen de Kia e-Soul in 2014 voor het eerst werd aangeboden, was de batterijcapaciteit van 27 kWh de grootste op de markt. De actieradius van 190 tot 212 km is dan ook geen reden waarom je de eerste serie (tot en met 2018 geproduceerd) af zou moeten schrijven. De elektromotor van het model – toen nog Soul EV geheten, naar ‘Elektrisch Voertuig’ – heeft een vermogen van 81 kW/109 pk en een koppel van 284 Nm. De accu’s liggen onder de vloer, een van de gebruiksgemakken van de ruime en praktische B-segment MPV. Je kunt de kabel onder de laadvloer opbergen.
Hier vind je het aanbod Kia e-Soul occasions.
Sinds 2019 verkoopt Kia de huidige generatie van de Soul, in Nederland alleen nog als elektroauto. Hoewel de e-Soul nieuw ook wordt aangeboden met 39,2 kWh-accu’s (goed voor 276 km bereik) zijn vrijwel alle tweedehandsmodellen voorzien van het grote batterijpack van 64 kWh. Daarbij hoort een actieradius van 452 km. Ook heeft deze generatie een sterkere elektromotor (150 kW/204 pk, 395 Nm) en is ‘ie zuiniger in gebruik dan de vorige generatie elektrische Soul. Daar betaal je wel meer voor: de Soul EV tot en met 2018 is tweedehands te koop van circa 15.000 tot 22.500 euro, voor de e-Soul 64 kWh betaal je vanaf 32.500 euro. Je beschikt dan wel over moderne rijassistentiesystemen, infotainment en semi-autonome rijfuncties. Mooi is verder dat de garantie van wel 7 jaar 100 procent overdraagbaar is op jou als nieuwe eigenaar.

Renault Zoe
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een van de bestverkopende Europese elektroauto’s, de Renault Zoe. Sinds 2020 heb je keuze uit de elektromotor van 80 kW/108 pk en die van 100 kW/135 pk. Beide modellen hebben een accupack van 52 kWh, waarmee je 385 tot 395 km kunt rijden voordat je het weer moet opladen. Echter, van deze huidige generatie zijn nog weinig gebruikte exemplaren te koop.
Hier vind je het aanbod Renault Zoe occasions.
De geschiedenis van de vijfdeurs hatchback begon in 2013. De Renault Zoe, vanaf de tekentafel als elektrische auto ontwikkeld, arriveerde op de Nederlandse weg. De eerste jaren lag er een motor in van 65 kW/88 pk. De range bedroeg 210 km. Binnen deze generatie is echter meerdere keren een nieuwe motor geïntroduceerd. In 2017 kreeg de ‘Zoe Z.E. 40’ bovendien een nieuw batterijpakket, van 41 kWh. Naarmate de Zoe die je koopt jonger is, profiteer je dus van extra vermogen en een grotere actieradius. De oudste occasions zijn al onder de 10.000 euro te bestellen, voor de nieuwere betaal je vanaf circa 15.000 euro tot boven de 25.000 euro. Er zit wel een addertje onder het gras: met name de oudere Renault Zoe-uitvoeringen werden origineel soms zónder accu’s verkocht; deze moesten maandelijks via de dealer worden gehuurd. Dit zijn nu de meest voordelige exemplaren op de occasionmarkt. Informeer bij de verkoper wat dit voor je betekent.

Mini Electric
Van 0 tot 100 km/u in 7,5 seconden, zonder vertraging en zonder versnellingsonderbrekingen, dát is de Mini Electric. Met de accu’s onder de vloer geplaatst, om een extra laag zwaartepunt te krijgen, wat het rijgedrag verbetert en plezier oplevert bij het nemen van bochten. Precies zoals de brandstofmodellen van het merk koop je de elektrische Mini om lekker mee te rijden. Je beschikt in de Mini Electric (ook Mini Cooper SE genoemd) over voldoende power: 135 kW/184 pk en 270 Nm koppel. Het is, net als bovengenoemde Zoe, een compacte hatchback maar dan een met het eigen smoel van Mini. De elektrische versie heeft drie deuren en vier zitplaatsen. De occasionprijzen beginnen rond de 35.000 euro. Het model is nog zo nieuw, dat een tellerstand onder de 5.000 km vrij gangbaar is.
Hier vind je het aanbod Mini Electric occasions.
Voordat Mini het model op de markt bracht, liet het merk eerst honderden personen enkele jaren ervaring opdoen met het proefmodel Mini E. Niet alleen om de aandrijflijn te verbeteren, maar juist om er optimaal rijplezier uit te kunnen halen. Daarnaast konden kinderziekten worden opgelost. Wel zo prettig!

Honda e
Een tweede vlotte rijdersauto, ook in het segment van compacte auto’s, is de Honda e. De driedeurs ‘urban EV’ in retrolook heeft achterwielaandrijving, een 50/50-gewichtsverdeling doordat de batterijen onder de vloer zijn aangebracht, onafhankelijke MacPherson-vering en torque vectoring dat het koppel individueel over de vier wielen verdeelt. En, ook niet onbelangrijk voor een stadsauto: de draaicirkel bedraagt niet meer dan 4,3 meter. De accu van 35,5 kWh is met 220 km bereik dan ook bedoeld voor de dagelijkse, niet al te verre ritjes. Stroom ‘bijtanken’ tot 80 procent kan bij een 50 kW-snellader al in een half uurt. Zijn milieu en klimaat belangrijk voor jou, dan is het goed te weten dat alle batterijen volledig worden hergebruikt of gerecycled.
Hier vind je het aanbod Honda e occasions.
Het uiterlijk mag dan lijken op de eerste Honda Civic uit de jaren ’70 van de vorige eeuw, de uitrusting van de Honda e is actueel. Het – aan de eigen voorkeuren aan te passen – dashboardpaneel dat helemaal van links naar rechts loopt biedt niet alleen een digitaal instrumentenpaneel en twee 12,3 inch touchscreens, het geeft eveneens het beeld weer van de camera-buitenspiegels. Deze elektrische hatchback kwam pas vorig jaar op de markt maar is gebruikt nu al tot 5.000 euro voordeliger verkrijgbaar; dat wil zeggen vanaf circa 30.000 euro. De tellerstanden zijn laag, je koopt de auto dus ‘zo goed als nieuw’.

Hyundai Ioniq Electric
Tot slot bieden we je het alternatief van een coupé-achtige vijfpersoons ‘sportback’ van 4,47 meter lengte, de Hyundai Ioniq Electric. Door de aerodynamische vorm heeft deze auto de zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,25, wat het stroomverbruik bijzonder efficiënt maakt. Voor de meeste occasions van deze compacte middenklasser betaal je tussen de 20.000 en 30.000 euro. Let op bij het bestellen: de SEPP-subsidie geldt niet voor de (plug-in) hybride Ioniq-modellen, alleen voor de puur elektrische variant.
Hier vind je het aanbod Hyundai Ioniq Electric occasions.
Toen de Ioniq in 2017 bij de Nederlandse dealers verscheen had ‘ie een actieradius van circa 200 km dankzij een 28 kWh-batterijpack. In 2019 vergrootte Hyundai de accucapaciteit tot 38,3 kWh. Daarmee ligt een actieradius van 311 km binnen bereik. De batterijen liggen onder de achterbank. Dat is mogelijk omdat Hyundai een compacter soort accu’s gebruikt: lithium-ion-polymeer. Ten opzichte van de gangbare lithium-ion batterijen zijn deze lichter van gewicht en veiliger. De batterijen zijn voorzien van geïntegreerde verwarming om bij lage buitentemperaturen de actieradius zo weinig mogelijk te doen afnemen. Zelf kun je de range nog verder beïnvloeden, door met de schakelpeddels achter het stuurwiel extra regeneratief remmen in te stellen. Hyundai verstrekt tot 8 jaar of 200.000 km garantie op het accupakket.
Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod elektrische occasions.
* Tot september 2017 werd de actieradius bepaald volgens de ‘rollerbank’-methode New European Driving Cycle (NECD), daarna met de enigszins realistischer Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). In dit artikel hanteren wij deze officiële testresultaten. Het zijn theoretische waarden om modellen onderling te vergelijken. In de praktijk zal het bereik altijd lager liggen vanwege bijvoorbeeld toegevoegde opties, het rijgedrag of de weersomstandigheden. Daarnaast kan de accucapaciteit van een wat oudere auto afnemen.